dinsdag 19 november 2019

Dialoogbijeenkomst 50 jaar Marokkanen in Nederland

Weert Respecteert

Van arbeidsmigrant tot Nederlands staatsburger

Er is veel veranderd tussen 1969 en 2019. Was er in 1969 nog sprake van een paar duizend Marokkaanse arbeidsmigranten in Nederland, in 2019 telt Nederland circa 400.000 burgers met een Marokkaanse achtergrond. Bovendien is de status van Marokkanen in Nederland veranderd van tijdelijke arbeidsmigrant naar Nederlands staatsburger met rechten en plichten. Deze verandering is niet zonder slag of stoot gegaan, getuige de maatschappelijke en politieke debatten over integratie en burgerschap ook vandaag de dag nog. In onze ogen wordt de aanwezigheid en positie van Marokkaanse Nederlanders vooral geproblematiseerd met als gevolg een negatief en eenzijdig beeld. Met allerlei initiatieven ter gelegenheid van ‘Halve eeuw Marokkaanse Migratie, een Gedeelde Geschiedenis’ willen we tegenwicht bieden tegen de heersende beelden.

SMKK en PPD hebben een documentaire gemaakt waarin enkele arbeidsmigranten van het eerste uur hun verhaal vertellen. Hoe is hun komst naar Nederland gegaan, wat troffen zij hier aan en ook wat lieten zij in hun land achter? Nu 50 jaar later kijken zij op die periode terug.

Op 19 november - in de week van WEERT RESPECTEERT - gaan we graag met u in dialoog over deze arbeidsmigratie. U bent welkom in de bibliotheek in Weert vanaf 15.00 uur. 

 

Deze bijeenkomst is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de Provincie Limburg en de Gemeente Weert. 

 

Inschrijven activiteiten

  

* verplicht veld / ** één van beide velden is verplicht

Nieuws

de TO DO lijst voor vrouwenrechten

Bijeenkomst met Lilianne Ploumen

23 januari 2020

SMKK en FAM organiseerden op 17 januari in de mooie ambiance van Foroxity een nieuwjaarsbijeenkomst met als gaststpreker Lilianne Ploumen...

Afsluiting kweekvijver traject 2019

E-Magazine

20 december 2019

Ook in 2019 was er weer een kweekvijvertraject van SMKK en FAM! Door de grote belangstelling zijn er zelfs 2 trajecten van start gegaan. Voor beide groepen was op 18 december jl. de afsluiting met certificaatuitreiking. Het verschil in de 2...

meer nieuws
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.