Nieuws

dinsdag 19 april 2016

Bijeenkomst vrijwilligers werk

Bijeenkomst Vrijwilligers: op weg naar een baan!

SMKK, PPM organiseerden deze bijeenkomst over vrijwilligerswerk voor jongeren. Er is samenwerking gezocht met een lokale zelforganisatie SMW (Stichting MPower Weert). 

Bouchaib Saadane heet de aanwezigen welkom en geeft kort aan wat het doel van de bijeenkomst is. Vrijwilligerswerk kan een opstap zijn naar vast werk. De kans dat je vanuit vrijwilligerswerk gemakkelijke naar een stageplaats of baan toe kunt werken is groter dan wanneer je zelf niets doet.

Maar vrijwilligerswerk is ook een manier om je in je eigen wijk op een prettige manier nuttig te maken.

Namens Punt Welzijn verzorgen de dames Sanne Kuepers en Pauline van Hulzen een inleiding over vrijwilligerswerk en gaan nader in op een bijzondere vorm van vrijwilligerswerk “Mantelzorg”.

Sanne Kuepers nodigde de gasten uit om hun ervaringen op het gebied van vrijwilligerswerk te delen. En tevens om aan te geven waarom zij dit werk doen. Enkele mooie voorbeelden kwamen hier al naar voren. Als redenen werden o.a. genoemd: graag iets willen organiseren, iets betekenen voor je medemens, affiniteit met de vereniging waar je vrijwilligerswerk doet. Ook de sociale contacten en netwerken zijn redenen om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Enkele van de aanwezigen gaven aan actief te zijn voor de groep Syrische vluchtelingen die sinds kort in Weert woonachtig is. Allemaal mooie vormen van vrijwilligerswerk.

Een schaduwkant werd ook genoemd: Het is niet altijd makkelijk om de combinatie te maken met je dagelijkse werkzaamheden en/of studie. De voldoening die het vrijwilligerswerk geeft, is de doorslag om je toch in te zetten.

In de allochtone gemeenschap zijn de voordelen van vrijwilligerswerk niet voldoende bekend. Dat wil niet zeggen dat er geen vrijwilligerswerk gedaan wordt. Denk bijvoorbeeld maar aan de mensen die deel uitmaken van een moskeebestuur. Deze mensen besteden enorm veel uren als vrijwilliger voor hun moskee.

Vooral voor jongeren is het belangrijk om zich als vrijwilliger in te zetten. Bij sollicitaties past het goed op je CV als extra ervaring; je bouwt een netwerk en extra vaardigheden op waardoor de kans op een baan of stageplaats vergroot. Als je in een uitkeringssituatie zit, is het toch mogelijk om vrijwilligerswerk te doen mits je aan je sollicitatieverplichting voldoet en beschikbaar blijft voor werk.

Sanne Kuepers is werkzaam voor de vrijwilligerscentrale in Weert. Zij geeft een toelichting op het begrip vrijwilligerswerk. Het gaat om werk dat zonder vergoeding wordt verricht. Maar dat betekent niet dat het ook vrijblijvend is. Over het algemeen is er sprake van een algemeen belang, zonder winstoogmerk.

Punt Welzijn biedt faciliteiten voor de vrijwilligers in haar werkgebied. Dit doet zij o.a. via de website www.goedbezigweert.nl . Op deze site komen vraag en aanbod samen, verschijnen nieuwsberichten en activiteiten.

          

Pauline van Hulzen haalt meteen een misverstand weg. Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk. Mantelzorg overkomt je als iemand in je directe omgeving hulp nodig heeft. Het gaat om langdurige zorg die niet door professionals wordt opgepakt. In de allochtone gemeenschap is het begrip mantelzorg niet zo bekend, maar dat betekent niet er geen allochtone mantelzorgers zijn. Die zijn er nl behoorlijk veel. Deze vorm van zorg wordt als een vanzelfsprekendheid opgepakt. En niet alleen binnen de familiekring maar ook daarbuiten.

Het is algemeen bekend dat mantelzorgers vaak overbelast zijn. Zij hebben een enorme verantwoordelijkheid naast alle andere taken die zij uitvoeren. De gemeente Weert biedt ondersteuning aan haar mantelzorgers via Punt Welzijn in de vorm van de Vraagwijzer.  Mantelzorgers kunnen daar terecht voor informatie over allerlei zaken waar zij tegenaan lopen. Dit loket weet hen dan op de juiste wijze door te verwijzen.

Punt Welzijn brengt een mantelzorg nieuwsbrief uit met informatie, tips en activiteiten.  Sinds enkele maanden organiseert zij samen met het Bibliocenter inloopochtenden voor mantelzorgers (lotgenotengroep) om ervaringen met elkaar te delen of gewoon om een praatje te maken .

Mantelzorgers krijgen geen vergoeding. Voorheen was er via de gemeente nog het mantelzorg compliment. Dit is er niet meer. De gemeente Weert is nog zoekende naar een waardering voor de mantelzorger. Enkele kleine dingen die er nu al georganiseerd worden zijn bijv het mantelzorgconcert, respijtzorg (waarbij iemand tijdelijk even de zorg overneemt).

Voor alle vrijwilligers is er ook aandacht in de gemeente Weert. Op 5 juni zijn zij van harte welkom op de Vrijwilligers Verwendag in het Munttheater!

Met deze mooie uitnodiging sluiten we deze bijeenkomst af met de afspraak dat er nog meer bijeenkomsten in de provincie volgen om het belang van vrijwilligerswerk breder onder de aandacht te brengen.

 

Marjo Daniëls

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.