Nieuws

vrijdag 29 april 2016

Bijeenkomst Zorg en verandering in Weert

20 april

De bijeenkomst is belegd om informatie te geven over de veranderingen in de zorg. Wat betekenen de veranderingen voor de burger (zorgvrager)? Maar ook om te horen waar de zorgvrager met deze veranderingen in de praktijk tegenaan loopt. Van welke hulp of voorzieningen blijven zij nu verschoond. Welke ondersteuning valt onder de nieuwe regelgeving en wat moet je zelf regelen? 

SMKK heeft deze bijeenkomst georganiseerd in samenwerking met ZORG VERANDERT en PPM. 

De bezoekers geven aan vooral op het financiële vlak de verandering te merken. De eigen bijdrage is hoger dan voorgaande jaren, de zorgpremie is verhoogd. Dat is vaak al een reden om geen gebruik te maken van de zorgvoorzieningen.

Mw. Jessica McLean van de organisatie Zorg Verandert gaat nader in op de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Onder de WMO (vanaf 1 januari 2015) valt:

  • Ondersteuning zelfredzaamheid,
  • Ondersteuning participatie,
  • Ondersteuning beschermd wonen en opvang,
  • Ondersteuning mantelzorg en
  • Cliënt ondersteuning.

De verantwoordelijkheid en uitvoering voor de WMO ligt bij de gemeente. Zij moeten je helpen als om welke reden dan ook niet mee kunt doen in de maatschappij.  Vormen van ondersteuning waar je aanspraak op kunt doen zijn bijv. hulp in het huishouden, vervoer, hulp bij administratie, persoonlijke verzorging.

Wat is er veranderd?

Iedereen die op 1 januari 2015 al gebruik maakte van voorzieningen uit de WMO, behoudt die voorzieningen ook nog in 2015. 2015 geldt als een overgangsjaar. Vanaf 1 januari 2016 vervallen de oude afspraken en moet de gemeente met iedereen een gesprek voeren (het zgn keukentafelgesprek). In dat gesprek kijkt de gemeente niet alleen naar de begeleiding, maar ook naar de andere voorzieningen uit de WMO. Soms kijken ze ook naar je inkomen. En naar de mogelijkheden die je hebt om te werken. Je blijft je eigen bijdrage betalen. Deze bijdrage gaat naar de gemeente.

Procedure

Jessica McLean gaat uitgebreid in op de procedure die geldt bij aanvragen om ondersteuning. Van belang is het opstellen van een persoonlijk plan. De periode om dit plan in te dienen is vrij kort: 7 dagen. Zij adviseert om voordat je een melding doet al goed na te denken over wat er in dat plan moet komen. Schakel hulp in van familieleden of mantelzorger om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van je persoonlijke situatie.

Het keukentafelgesprek is een nieuw onderdeel van de WMO. Jessica geeft de aanwezigen voorbeelden van hoe zo’n gesprek kan verlopen. In Weert zijn vanuit SMKK enkele dames opgeleid als Vrijwillig Ouderen Adviseur. Zij kunnen een helpende hand bieden bij de voorbereiding op dat gesprek. Of – indien gewenst  - bij dat gesprek als onafhankelijke aanwezig zijn. Een andere optie om je goed voor te bereiden is de workshop keukentafelgesprek.

Na enkele weken ontvangt de aanvrager een beschikking van de gemeente. De ondersteuning die je bij een positief besluit ontvangt kan bestaan uit: een PGB (PersoonsGebonden Budget), Zorg in Natura.

Met het PGB kun je zelf de benodigde hulp inkopen. Pas op als je hiermee iemand uit je eigen gezin betaalt omdat dan de vergoeding meetelt bij het totale gezinsinkomen. Dit kan consequenties hebben voor toeslagen (zorg en huur!). In dat geval is het beter om te kiezen voor zorg in natura. Het nadeel daarvan is dat je geen keuze hebt in de persoon of instantie die je komt verzorgen of ondersteunen. De zorgverlener bepaalt dan.

Bezoekers geven aan dat zij uit praktijk ervaren dat het lang duurt voordat een definitief besluit is genomen door de gemeente. Voor velen is dat ook een reden om af te haken en er geen gebruik van te maken met alle gevolgen van dien.

De 30 aanwezigen zijn positief over de informatie die zij op deze bijeenkomst hebben ontvangen. Het geeft hen een duidelijker beeld van de mogelijkheden en de aandachtspunten op het moment dat zij of iemand uit hun omgeving hulp nodig heeft.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.