Nieuws

maandag 28 mei 2018

Eerste IFTAR is geslaagd

Weert 25 mei 2018

 In het kader van verbroedering en verbindingen tussen mensen tot stand brengen, organiseren SMKK en PPD samen met de politie Limburg diverse Iftars in de periode van de Ramadan. De eerste was op 25 mei in Weert. 

De avond werd geopend door burgemeester Heijmans. De burgemeester sprak over de link tussen het Islamitisch vasten en het Katholiek vasten waarbij bij beide manieren van vasten de nadruk erg ligt op zelfbeheersing. Na de opening van burgemeester Heijmans heeft antropoloog Martijn de Koning gesproken over het organiseren van iftar bijeenkomsten. Het organiseren van iftar bijeenkomsten met niet moslims is blijkbaar een erg Nederlands gebruik. Vanaf midden jaren tachtig wordt in Nederland steeds vaker vanuit de Islamitische gemeenschap de ramadan aangegrepen om in contact te komen met niet moslims.

 

Aya Idahmanen gaf nog een korte toelichting over het belang van de koran voor moslims tijdens de ramadan was het tijd om het vasten te verbreken. Aya was afgelopen gemeenteraadsverkiezingen was ze nog de jongste kandidaat in de gemeente Weert. Hierna werden nog kort met enkele bezoekers gesproken waaronder tweede kamerlid Selçuk Öztürk van Denk.

 

Na deze toespraken was het al snel tijd om het vasten te verbreken met verschillende Marokkaanse gerechten. De bijeenkomst was breed bezocht door bijna het voltallige college van B&W maar ook door verschillende Weertse maatschappelijke vertegenwoordigers. De organisatie is achteraf erg tevreden over de opkomst: “mooi om te zien dat zoveel verschillende mensen zijn gekomen om samen met de moslims in Weert het vasten te verbreken. Dit laat zien dat de ramadan juist kan verbinden en banden kan creëren tussen verschillende mensen”.

 

  

 

 

 

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.